Refleksjon over bortgangen til Neil Peart og Music of Rush

R

Mens jeg sitter her og sliter med den triste bortgangen til Neil Peart, med god grunn ofte referert til som den legendariske trommeslageren og tekstforfatteren for den kanadiske rocketrioen Rush, er jeg mindre sorg-rammet enn jeg var i utgangspunktet og har blitt mer reflektert. Sammen med millioner av andre fans over hele verden gråt jeg hardt de første timene etter å ha hørt nyheten om hans død. Det gjør vondt, men tårene har gitt seg.

Rush har spilt en så viktig rolle i livet mitt at det er umulig å forestille seg min verden uten de tre gutta. Min første eksponering for musikken deres var å snike ned søsterens Archives-album fra platesamlingen hennes. Jeg stirret på bildene deres og leste notene mens jeg hørte på den utrolige musikken på den samlingen av de tre første platene deres: Rush, Fly By Night og Caress of Steel. Jeg var elleve. Året etter, 1979, etter utgivelsen av deres fjerde album, Hemispheres, tok onkelen min med meg og søsteren min for å se dem på Capitol Theatre i Passaic, NJ. En kulere ting kunne ikke ha skjedd med en tolv år gammel gutt.

Selv om de til tider var komplekse, fascinerte ideene i sangene deres mitt unge sinn og fikk meg til å tenke annerledes om ting. Rush var veldig positive mentorer for en ung gutt som slet med følelser av fremmedgjøring, å være “annerledes” og mobber i skolegården. De ga meg håp. Bare det å vite at de tre gutta var der ute, gjorde at jeg følte meg bedre. Sangene deres løfter meg frem til i dag.

Musikken deres har en ladning og tekstene er hinsides tankevekkende; de utvider seg. Rush fortalte oss at det var greit å bry seg, elske, være redd, undre seg og være annerledes. De fikk oss til å tenke og føle. I sangen Vital Signs fortalte de oss at det er viktig: “Alle må avvike fra normen.”

Med elleve Rush-konserter under beltet er jeg langt under pari av mange hardbarkede fans, men det betyr ikke at de ikke har hatt en innvirkning. Rush har gjort mer inntrykk på livet mitt enn noe annet band, både musikalsk og filosofisk.

Når jeg tenker på det, er grunnen til at jeg er så trist over Neil Pearts bortgang selve grunnen til at jeg er så inspirert til å fortsette og bli bedre enn mannen jeg var i går. Mange av oss har blitt umåtelig påvirket av Neil Pearts ord og hans liv. Han fortalte oss, og viste oss faktisk hvor viktig det er å fylle opp «kassebilene» våre med opplevelser og undring. Mens toget mitt ruller nedover livets spor, kommer jeg til å laste dem opp mer enn noen gang.

Det blir ikke flere show. Ingen flere album. Rush er for alltid i våre minner og i våre ører. Det siste showet min kone og jeg deltok på var 10. august 2015, på rad to av R40-showet i Philadelphia, 36 år etter min første konsert, og året de kunngjorde at det ville være deres siste turné. Fansen håpet at det kunne bli minst et album til, men det var slutten. Fire og et halvt år senere er Neil Peart borte.

Jeg tenkte ofte på hva jeg ville si hvis jeg noen gang møtte Neil et sted ute og rundt på reisene hans. Han var en privatperson, avskrekket og flau av bespottelse. Jeg tenkte at hvis jeg noen gang møtte ham, ville jeg bare si takk. Det samme gjelder for Alex og Geddy, bare en takk og et håndtrykk. Kanskje en selfie.

Så det er bare en ting å si nå: Hvil i fred Neil Peart, og takk.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta